Wielce obiecujący tytuł niesie ze
sobą całkiem sporą dawkę informacji. Z poradnika dowiemy m.in.
czym jest i jak działa mydło, jakie są techniki ręcznego
wytwarzania mydła i jak radzić sobie z problemami występującymi w
każdej z metod, znajdziemy tu sporo wskazówek dotyczących
zachowania poszczególnych tłuszczy w procesie zmydlania czy też
naturalnego barwienia mydeł, informacje o warunkach w jakich powinno
dojrzewać mydło i jak sprawić by nasze wyroby pachniały
interesująco, poznamy też sporo przepisów, większość z nich
jest prosta i niezbyt kosztowna. Obszerne informacje o regulacjach
prawnych dotyczących sprzedaży ręcznie robionych mydeł nie jest
dla nas szczególnie pomocna, autorce należy się jednak plus za
skrupulatność.
Zabrakło mi paru elementów w tej
książce (w końcu mieni się Biblią mydlarstwa) ale generalnie
jest dobrze, poradnik jest obszerny i z pewnością każdy dowie się
z niego czegoś interesującego, nawet zaawansowany mydlarz ;)
Książka dostaje ode mnie ocenę 5-
(minus za wspomniane braki). Dodatkowo obniżyłabym ocenę za dość
wysoką cenę ebooka ($12) gdyby nie fakt, że przy umiarkowanej
dozie uporu, można znaleźć go za darmo, nawet z legalnych źródeł
(co sama autorka umożliwia).
Polecam więc z czystym sumieniem, pani
Gaboya wykonała kawałek niezłej pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz